1970

Buscant l'entrada d'un túnel a Sant Benet

El dia en que vam fer l'excavació
El dia en que vam fer l'excavació

Al centre excursionista de Navarcles, el grup Ratpenats, ens dedicàvem a l'espeleologia esportiva. Veníem d'una excursió a Sant Llorenç del Munt, a les runes conegudes com a Convent de Sant Agnès, on en una balma havíem descobert l'entrada d'un túnel. Coneixedors de la llegenda que parla d'una mina per la qual els monjos de Montserrat anaven a Sant Benet, volíem esbrinar si al convent de Sant Benet podria haver-hi una sortida d'emergència semblant.
Buscant un lloc fondo, en una visita al celler, vam descobrir, a una alçada d'uns dos metres de l'encofrat, entre dues arcades que subjectaven el sostre i que encara en quedaven una part, tocant a la paret de la muralla primitiva, que s'havia enfonsat un tros de l'argamassa, deixant veure al final unes dovelles i sota un espai buit.
Demanant permís per engrandir el forat als propietaris -ens van dir que sí amb la condició que traguéssim tota la part de l'encofrat del davant-, vam començar. Va aparèixer el portal adovellat i, al fons del gruix de la muralla, hi havia una paret de pedres menudes, mal posades, que tapiaven una possible sortida. Va faltar temps perquè introduíssim un llarg punxó entre les pedres per saber si l'altre costat era buit.
Després d'extreure algunes pedres i introduir una llanterna, vam descobrir una sala on s'hi observaven unes gerres. L'emoció va augmentar i vam optar per engrandir el forat per poder-hi posar el cap. La decepció va ser enorme quan vam descobrir que sobre les postades hi havia unes ampolles de cava. Havíem foradat la paret del rebost de la cuina de donya Elisa, a nivell de terra!
Tapat el forat, ens vam plantejar que aquell portal potser podia portar a una possible continuació, per sota del rebost. Vam treure la runa, arribant a una profunditat de poc més d'un metre, fins a trobar roca viva. Però no estàvem conformes amb la utilitat que podia tenir el portal i vam continuar excavant pel costat esquerre, traient runa de sota del rebost. Pensàvem que podria ser una cisterna.
Finalment vam trobar un planell del monestir de l'any 1922. El portal no era més que l'accés a una torre de defensa. Amb això ja vam perdre les ganes de continuar l'excavació.

Contribuïdor/a: